A bizalom hét eleme a gyakorlatban

Ha életünkben a bizalom a fő kihívás, akkor valószínűleg olyanok vagyunk, akiket általában az irányít, amit mások gondolnak. A teljesítménykényszer, az örömszerzés vágya, a bizonyításvágy és a színlelés gyakran fognak a bizalom útjába állni. A bizalom fejlesztésére szolgál, ha megtanuljuk az egyik lehetséges utat, a bizalom hét elemét a gyakorlatban is alkalmazni.

 

 

  1. Határok. A határok kijelölése, fenntartása és tisztelete. Ebben az a kihívás, hogy lemondjunk róla, hogy mások kedveljenek és megbirkózzunk attól való félelmünkkel, hogy csalódást okozunk.
  2. Megbízhatóság. Meg kell tanulnunk, hogy kimondjuk, amit valójában gondolunk, és amit kimondunk, azt komolyan is gondoljuk. Ebben az a kihívás, hogy ne kötelezzük el magunkat túlságosan, és ne ígérjünk túl sokat csak azért, hogy másoknak örömet okozzunk vagy bizonyítsunk. 
  3. Felelősség. Meg kell tanulnunk, hogyan vállaljunk felelősséget és hogyan legyünk felelősségre vonhatók. Kérjünk bocsánatot, ha tévedtünk. Ebben az a kihívás, hogy elengedjük a vádaskodást, és ne szégyelljük el magunkat.
  4. Diszkréció. Meg kell tanulnunk, hogyan tartsunk titkot; ismerjük fel, mi az, amit megoszthatunk másokkal, és mi az, amit nem. Ebben az a kihívás, hogy abbahagyjuk a pletykálkodást és lemondjunk a közös ellenség megtalálásából eredő meghittségről és a túlzott bizalmasságról, amelynek csak az a célja, hogy nagyon gyorsan kapcsolatot teremtsünk.
  5. Integritás. Meg kell tanulnunk, hogy értékeinkkel összhangban viselkedjünk akkor is, amikor ez az adott helyzetben kellemetlen és nehéz. A kihívás az, hogy ezekben a pillanatokban a bátorságot válasszuk a kényelem helyett.
  6. Ítélkezésmentesség. Meg kell tanulnunk, hogyan nyújtsunk segítséget, és hogyan fogadjuk el azt. Ebben az a kihívás, hogy felejtsük el a "segítő és megoldó" szerepet, amivel azonosítjuk magunkat, és amivel érdemeinket bizonygatjuk. 
  7. Nagylelkűség. Meg kell tanulnunk, hogyan jelöljük ki azokat a határokat, amelyeken belül nagylelkű feltételezéseink legyenek másokról. Ebben az a kihívás, hogy őszintén és világosan tudassuk, mi az, ami részünkről elfogadható, és mi az, ami már nem.

                                                                                                                                                                Brené Brown